Köszöntő

A tubatábor a magyarországi tubás társadalom örömünnepe. A legmélyebb rézfúvós hangszer művészei és jelentős tanárai örömmel vesznek részt a táborban, ahol a fiatal tehetségek a kiemelkedő művészekkel találkozhatnak, tőlük tanulhatnak, együtt zenélhetnek, kirándulhatnak, bográcsozhatnak, focizhatnak. A tubatábor varázslatos világába várjuk a tubán, eufóniumon, baritonkürtön és tenorkürtön játszó, valamint az idei évtől a harsonán tanuló növendékeket is. Természetesen továbbra is várjuk a mélyrézfúvós hangszerek szerelmeseit, az ezek hangját szívesen hallgató ifjú és örökifjú jelentkezőket egyaránt!

Kovács Zalán László
főszervező

Kedves Jelentkezők!

Elkezdődött a regisztráció!

A TÁBORINFÓ menüpontra kattintva elérhetitek az online jelentkezési lapot, olvashattok a jelentkezés menetéről és általános információkat az idei táborról.
Dear Applicants!

Started the registration!
Please click on ENGLISH if you want to some information about the Tuba camp.
After click to the APPLICATION AND GENERAL INFORMATION about the registration procedure what you find it the bottom of the page.
If you have any question, please write an e-mail to tubakurzus@gmail.com


A táborról

A tábor hat napja 2024. augusztus 12-17. között szakmai és közösségépítő programokból áll. A közös befújások és tubaórák mellett kamarazenei foglalkozásokat is tartanak a tábor tanárai. De természetesen koncertek, közösségépítő programok és szabadidős kikapcsolódási lehetőségek is várják a jelentkezőket!

Jelentkezési határidő: 2024. június 30.

Tanáraink

Kovács Zalán László
főszervező
Dr. Koppányi Zsolt
A Debreceni Egyetem tubatanára, egyetemi docens
Bakró-Nagy György "Aladdin"
Pannon Filharmonikusok tubaművésze, Pécsi Művészeti Gimnázium tubatanára
Brunmayr Thomas
Stuttgárti Opera tubaművésze, a baseli és a freiburgi zeneakadémia tanára
Szabó Ferenc Kálmán
Az Egressy Béni Református Művészeti Szakgimnázium harsonatanára
Rózsa István
Az Egressy Béni Református Művészeti Szakgimnázium tubatanára

Magyarországi tubatáborok:

Hajdúböszörmény (1995; 1997; 1999)
Bicske (2000)
Tiszafüred (2003)
Gödöllő (2008)
Paks (2016, 2017, 2018, 2019, 2020, 2021, 2022, 2023)


Tanítás

Reggelente közös légzésgyakorlattal és befújással indul a nap. Délelőtt az általános iskolás, a középiskolás és a főiskolás korosztály is egyéni tubaórákon vesz részt, ebéd után pedig kamarazenei foglalkozásokat tartanak a tanárok.

Számos zenei intézményben kevés, gyakran csak csak egy tubás van, így a tubás kamaraformáció kialakítása nem igazán lehetséges. Ezért különleges lehetősége a tubatábornak, hogy tubaegyüttes, tubazenekar alakítható ki. Két stílusban, a klasszikus zene és a jazz területén is kipróbálhatja magát mindenki tubazenekar tagjaként, amelynek a felsőbb szólamait az eufóniumosok, baritonkürtösök és tenorkürtösök is fújhatják.

Helyszín:

Pro Artis Alapfokú Művészeti Iskola
7030 Paks, Deák Ferenc u. 9.

Ki jöhet?

Tubásokat, eufóniumosokat, tenorkürtösöket és baritonkürtösöket egyaránt várunk a táborba! Lehet valaki kezdő, vagy akár elkezdheti a hangszeres játékot a táborban! A tubatábor mindenki számára nyitott, aki szeretne tubázni, vagy a tubások csodálatos társadalmához csatlakozni!

Érkezés, hazaindulás

Érkezés: 2024. augusztus 12. 9-12 óra között a zeneiskolába. (Első étkezés: meleg ebéd)
Hazaindulás: 2024. augusztus 17. 17 óra. (Utolsó étkezés: meleg ebéd)
Szállás

A jelentkezési díj a kollégiumi szállást foglalja magába, de családos és exkluzív szálláslehetőség is elérhető a városban. (A tubatáborban való részvételnek nem feltétele a közös szálláshely igénylése, a szállás egyénileg is megoldható.)

 • Kollégium: Paksi Bezerédj Általános Iskola és Diákotthon (7030 Paks, Kossuth Lajos u. 5‑7.) A kollégium 4-6 fős, külön lány és fiú szobákkal rendelkezik mindössze öt percre a tubaórák helyszínétől. A kollégiumi ellátás költségeit a jelentkezési díj tartalmazza.
 • Panzió: Akik családjukkal együtt szeretnék a tubatábor öt napját Pakson tölteni, választhatnak panziós ellátást önköltséges finanszírozással.
 • Szálloda: Ha valaki a kényelmes pihenést szeretné választani Pakson egyedül, párjával, családjával, akkor a szervezők segítségével tud foglalni az igényeknek megfelelő felszereltséggel és komfortfokozattal rendelkező szállodai szobát felár ellenében.

Felügyelő tanár: Tóthné Hanol Franciska

Kollégiumi felügyelő: Kasza Mónika

Étkezés

A tubatábor napi ötszöri étkezést biztosít a jelentkezők részére. Egyedi igényeket és speciális étkezési kéréseket a szervezőknél lehet jelezni. Az ebéd és a vacsora meleg étel, a reggeli, a tízórai és az uzsonna hideg étkezések lesznek. Az ebéd két menüből választható.
Aki speciális étkezés megoldását kéri, ne felejtse el a szervezőknek jelezni!


Szabadidő

A tubatáborban a kirándulás és a sport is a program részét képzi. Így lehetőség nyílik sétára, focizásra, pingpongozásra, szabadtéri játékokra, ha az idő és az időjárás engedi, akkor strandolásra is. Ezeknek megfelelő ruházattal, játékeszközökkel, az időjárásnak megfelelő öltözettel érdemes elindulni a táborba.


Mit hozzak?

Szakmai programokhoz:

 • Hangszer
 • Fúvóka
 • Kották: tubaiskola, etűdök, előadási darabok (tuba órákhoz, zongorás próbákra, kamarákhoz stb.)
 • Igény szerint hangszerhez kiegészítők, metronóm stb.

Táborozáshoz:

 • Hat napra ruha
 • Időjárásnak megfelelő öltözet (nap- és esővédő ruházat)
 • Esti szabadtéri programokhoz esetlegesen hűvösebb idő esetére ruházat
 • Tisztasági és egészségügyi csomag
 • Szükség esetén napolaj, szúnyogriasztó stb.
 • Szükség esetén gyógyszerek
 • Igény szerint táplálkozási kiegészítők, gyógyszerek, vitaminok
 • Allergia vagy más egészségügyi panaszok elleni gyógyszerek

Szabadidős programokhoz

 • Kirándulásokhoz öltözet
 • Futballhoz és pingponghoz igény szerinti sportfelszerelés
 • Igény szerint kerti játékokat lehet a táborba hozni
 • A strandolás nincs benne a rögzített programban, de igényekhez és az időjáráshoz igazodva elképzelhető lehet, ezért fürdőruha és strandfelszerelés is jó, ha van a résztvevőknél.
  Programok

Napi program:

6:45 ébresztő
7:30 reggeli
8:00 reggeli torna
8:20 közös befújás
9:00 főtárgy órák
10:15 tízórai
10:30 főtárgy órák
11:30 kamara
12:15 ebéd
14:00 tubazenekar
15:30 uzsonna
15:45 tanárcsere
18:00 koncert
19:00 vacsora
22:00 takarodó